20 september 2014

Nieuw materiaal in Quayn

Deze week zijn alle VMBO-tl-examens van 2014 toegevoegd in Quayn, met dank aan examenblad.nl.
Open vragen moet je nog zelf in Quayn nakijken, maar de meerkeuzevragen worden nagekeken.
De instellingen zijn zó dat de vraagvolgorde gelijk blijft voor iedereen, de meerkeuzeantwoorden worden gehusseld. Leerlingen kunnen terugbladeren in de toetsvragen.
Zoals altijd moet je ook bij deze leestoetsen (iedere tekst is een aparte toets) weer zelf een kopietje maken voor je leerlingen; lezen van papier is echt anders dan lezen van een scherm.
Op deze pagina lees je hoe je in de klas profijt hebt van het formatief werken met oude examens, want dat dat zijn beperkingen heeft, is duidelijk.
Metadatering zorgt ervoor dat je leerlingen zelf ontdekken wat hun sterke en zwakke punten zijn bij leesvaardigheid.

13 september 2014

Aanpassingen voor gebruikers. Accepteer frustratie niet!

De start van het nieuwe schooljaar openbaarde op twee nieuwe scholen dat BruutTAAL in het dagelijks gebruik wat minder gemakkelijk was dan gedacht.
Uit een mailtje van het Almerecollege, Dronten:
We hebben veel problemen met het opslaan en kunnen bewerken van de
werkboeken. Het kost vreselijk veel tijd en levert steeds niet meer op
dan de conclusie: nee, dit kan inderdaad niet. Erg frustrerend.
   
  Verder gaat het goed hoor!
We mailden meteen met deze iPadschool en kwamen tot de oplossing dat het voor deze school handig zou zijn om de Werkboeken in eigen beheer te hebben. De iPad blijkt in Google zijn beperkingen te hebben. Het Almerecollege distribueert nu het lesmateriaal via de eigen elo en de problemen lijken opgelost.
GSG Guido de Brès in Amersfoort begon het schooljaar met een bijeenkomst van de sectie Nederlands met Michel. Deze school heeft een Office 365-werkomgeving en de sectie gaf aan bij voorkeur in één systeem te werken.
Samen met de projectleider ICT van de Guido is BruutTAAL nu zó ingericht dat je bestanden kunt delen / downloaden via Google Drive én via OneDrive (voor Office- en Pages-gebruikers).
Aan de applicatiebeheerders van deze scholen een hartelijk dankjewel. Binnen een dag waren de problemen op beide scholen uit de wereld.
Heb je op een of andere manier een toegankelijkheidsprobleem, neem contact op en accepteer frustratie door je methode niet.

Nieuw

  • De opdrachten Mijn Tekst 1 en 2 hebben een Leermatrix gekregen, zodat het voor leerlingen nog duidelijker wordt hoe zij de opdracht goed kunnen invullen.
  • In  de spreekvaardigheidspagina's is de theorie Gesprekken toegevoegd. In de terminologie van de Syllabus zijn het debat en de discussie als aparte gespreksvormen beschreven.

1 september 2014

Samentrekking en Marloes tipt

In de afdeling FORMULEREN is een pagina SAMENTREKKING toegevoegd (in de formatieve formuleertoets niveau 4,5 in Quayn zit al materiaal) en Marloes van de boeken tipt deze keer een bovenbouwboek: La Superba van Ilja Leonard Pfeiffer.