18 januari 2015

MEER OVERZICHT!

Gelukkig kreeg de methode toch
nog alleen maar voldoendes!
De (vanaf nu) jaarlijkse enquête onder gebruikers gaf me te denken. Hoewel de nieuwe site een enorme verbetering is, zijn er nog steeds leraren die het moeilijk vinden om optimaal hun weg te vinden in de methode.
Met name de opmerking: "Er is zoveel, ik ontdek steeds nieuwe dingen die ik eerder had willen weten.", zette me aan het denken. En aan het werk.
Mijn eerste reactie was: ja maar, ....(!). Stom natuurlijk, ik kan wel vinden dat iedere leraar het materiaal zelf moet arrangeren, maar ik heb makkelijk praten.
Alle werkboeken komen ruim vóór het komende schooljaar beschikbaar op schooltype en leerjaar geordend. Er komen dus werkboeken mavo1, mavo2, mavo3, havo1, havo2, havo3, vwo1, vwo2 en vwo3.
Daarnaast komt er een "voorstel voor verdeling van het materiaal over de leerjaren". Ik hoop hiermee tegemoet te komen aan de fijne kritiek in de enquête. Allemaal bedankt voor het invullen!

7 januari 2015

Grammatica (met 7Days)

Met veel plezier ben ik bezig om à la De Taalprof kinderen met echte taal te laten stoeien met het doel het grammaticale/ taalkundige inzicht te bevorderen. Grammatica zit in alle taal, niet alleen in de schoolgrammaticazinnetjes. Je wilt natuurlijk dat je leerlingen juist in die dagelijkse taal, hun eigen taal, begrijpen hoe het zit. 7Days geeft je een mooie verzameling zinnen. Door kinderen hierin te laten grasduinen, onderzoeken, ontdekken heb je grote kans dat grammatica een levend onderwerp wordt.
De pagina is nog "Under Construction". Want nog lang niet af. (Mooi voorbeeld van een zin zonder pv, dit ook trouwens) Maar hij biedt al volop mogelijkheden om je klassen leuk met grammatica te laten spelen.