27 december 2015

Schrijffitness

Schrijven leer je door te schrijven. Ik ben er eens voor gaan zitten en heb 36 nieuwe schrijfopdrachten toegevoegd onder het kopje Schrijffitness, verdeeld over de categorieën Echt kort (tot 30 wrd), Kort (tot 100 wrd), Wat langer (tot 200 wrd) en Lang (meer dan 200 wrd).
De opdrachten heb ik verzonnen door te bedenken wat ik leuk zou vinden om te schrijven; ik zal wel niet uniek zijn. Je kunt met je leerlingen afspraken maken dat zij individueel een eigen schrijfdossier aanleggen waarin zij hun pareltjes bewaren. Je vangt hiermee mooi tempoverschillen op en je geeft de potentiële schrijfcrack mooi oefenmateriaal.
Wat voorbeelden:

  • Echt kort De slechte slogan Hiernaast zie je de slechtste slogan van 2015, hij was bedoeld als flauwe grap in een carnavalskrantje en won nipt van Regelrecht van kippekont naar mensenmond (eierhandel) en Wilt u ook een kale poes? (beautysalon). Bedenk zelf ook een heel slechte slagzin voor een bedrijf. Je merkt dat simpel, dubbelzinnig en rijm werkt.
  • Kort  Wie is dat? met handicap Je bent het meisje met de parel en hangt in het museum. Vrij saai werk. Dan komt er iemand de zaal binnen die jouw aandacht trekt, je ogen laten hem niet los. Zorg ervoor dat de lezer van jouw stukje snapt wat jij in hem ziet. De handicap: je mag geen bijvoeglijke naamwoorden gebruiken.
  • Wat langer Wat ging er door je heen? Als een interviewer niks weet te vragen, komt hij met deze verschrikkelijke vraag. Je hebt als topsporter net een wereldprestatie geleverd, je bent bek-af en hij vindt dat jij ook nog het praatgedeelte moet verzorgen. Beschrijf de gedachten van een topsporter naar keuze vanaf het moment dat deze in de gaten krijgt dat hij zal gaan winnen tot aan de werkelijke overwinning. Je beschrijft dus de gedachten én de realiteit van het moment.
  • Lang Zo is het gekomen Kies een nieuwsbericht waarin iemand iets is overkomen. Eén van de personen uit dat bericht ga jij invullen: je beschrijft zijn dag tot aan het nieuwsfeit. Mogelijk heb je flashbacks nodig om je lezer duidelijk te maken hoe dit heeft kunnen gebeuren.
BruutTAALgebruikers vinden de volledige serie opdrachten HIER.

22 december 2015

Opvallend, voorzetsels jammen vertaalmachines.

Open een vertaalmachine en typ de zin Marco valt op Leontine  eens in. Mooie vertaling? Vervang Marco eens door Hij, Leontine eens door haar en kijk hoeveel vertalingen er verschijnen van vallen en op.
Veel "potjesEngelsFransDuits" wordt veroorzaakt door een gebrek aan inzicht in het voorzetsel. Of  tombe cela wel avec?
In een taalbeschouwingsles gaan leerlingen zinnen ordenen op het gebruik van voorzetsels. Je kopieert (lamineert) en verknipt voor ieder groepje dit setje zinnen. Eerst zullen zij daardoor weer herinnerd worden aan hoe je ze herkent (kooi en vakantie): verdeel deze zinnen in 4 groepen van 3 op basis van de voorzetsels.
Daarna moeten zij ontdekken wat Marco valt op Leontine en Zijn team bestaat uit vrouwen en een man met elkaar te maken hebben, door de zinnen in 3 groepen van 4 te ordenen.

Komen ze er zonder hulp niet uit, dan beveel je een uitstapje naar BruutTAAL aan.

In het werkboek vind je daarna weer oefeningen die leerlingen over nog een andere toepassing van voorzetsels laten nadenken.
Het bijbehorende digibordbestand laat je een en ander mooi demonstreren.

De pagina grammaticadidactiek wordt zo langzamerhand een mooie ingang om betekenisvol met grammatica bezig te zijn. Niet alleen om de mvt-leraren te ondersteunen, maar ook om je moedertaal te kunnen bestuderen.



12 december 2015

Nieuwe Kahoots 3F



Jeuj, de verzameling Kahoots groeit gestaag - ook die van BruutTAAL - en leerlingen zijn gelukkig na een paar keer de snelklikgekte voorbij.
Ik heb nu 2 uitgebreide Kahoots voor de bovenbouw gemaakt. Eentje om het te hebben over spellen en eentje om formuleervaardigheid weer eens systematisch aan te pakken.
De Kahoots volgen de menu's SPELLING en FORMULEREN van BruutTAAL, zodat leerlingen zelf hun eigen problemen kunnen bekijken in BruutTAAL. Daartoe deel je of meel je de resultaten die je je na afloop door KAHOOT laat toesturen in een excelletje.
Iedere Kahoot heeft 30 items en als je goed de tijd in de gaten houdt, kun je er perfect een lesje mee vullen. Geef weer even studeertijd en neem dezelfde toets nog eens af na een paar weken. Herhaling op deze manier werkt.
Je vindt de toetsen in Kahoot door te zoeken op BruutTAAL: Spellen 3F, Formuleren 3F.