27 december 2015

Schrijffitness

Schrijven leer je door te schrijven. Ik ben er eens voor gaan zitten en heb 36 nieuwe schrijfopdrachten toegevoegd onder het kopje Schrijffitness, verdeeld over de categorieën Echt kort (tot 30 wrd), Kort (tot 100 wrd), Wat langer (tot 200 wrd) en Lang (meer dan 200 wrd).
De opdrachten heb ik verzonnen door te bedenken wat ik leuk zou vinden om te schrijven; ik zal wel niet uniek zijn. Je kunt met je leerlingen afspraken maken dat zij individueel een eigen schrijfdossier aanleggen waarin zij hun pareltjes bewaren. Je vangt hiermee mooi tempoverschillen op en je geeft de potentiële schrijfcrack mooi oefenmateriaal.
Wat voorbeelden:

  • Echt kort De slechte slogan Hiernaast zie je de slechtste slogan van 2015, hij was bedoeld als flauwe grap in een carnavalskrantje en won nipt van Regelrecht van kippekont naar mensenmond (eierhandel) en Wilt u ook een kale poes? (beautysalon). Bedenk zelf ook een heel slechte slagzin voor een bedrijf. Je merkt dat simpel, dubbelzinnig en rijm werkt.
  • Kort  Wie is dat? met handicap Je bent het meisje met de parel en hangt in het museum. Vrij saai werk. Dan komt er iemand de zaal binnen die jouw aandacht trekt, je ogen laten hem niet los. Zorg ervoor dat de lezer van jouw stukje snapt wat jij in hem ziet. De handicap: je mag geen bijvoeglijke naamwoorden gebruiken.
  • Wat langer Wat ging er door je heen? Als een interviewer niks weet te vragen, komt hij met deze verschrikkelijke vraag. Je hebt als topsporter net een wereldprestatie geleverd, je bent bek-af en hij vindt dat jij ook nog het praatgedeelte moet verzorgen. Beschrijf de gedachten van een topsporter naar keuze vanaf het moment dat deze in de gaten krijgt dat hij zal gaan winnen tot aan de werkelijke overwinning. Je beschrijft dus de gedachten én de realiteit van het moment.
  • Lang Zo is het gekomen Kies een nieuwsbericht waarin iemand iets is overkomen. Eén van de personen uit dat bericht ga jij invullen: je beschrijft zijn dag tot aan het nieuwsfeit. Mogelijk heb je flashbacks nodig om je lezer duidelijk te maken hoe dit heeft kunnen gebeuren.
BruutTAALgebruikers vinden de volledige serie opdrachten HIER.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten