30 maart 2017

KWIZL, onderwijs-ICT wordt volwassen

In januari het laatste bericht op dit blog, zie ik. Tijd voor een grote update want er is enorm veel gedaan de afgelopen maanden.
KWIZL werkt. Onze eigen vervanger van Quayn, waar we de afgelopen jaren mee gewerkt hebben. Dat bleef echter voor fouten zorgen zodat we samen met softwareontwikkelaar Harris Software een eigen platform hebben gemaakt dat volledig recht doet aan de uitgangspunten van BruutTAAL.

Op dit moment zijn we aan het testen op diverse scholen in binnen- en buitenland. Hier vind je: KWIZL

BruutTAAL op de schop

Al het hele jaar typen BruutTAALleraren als wachtwoord dat BruutTAAL op de schop gaat en vanaf vorige maand zijn zij KWIZL aan het testen.
Je kent BruutTAAL als de sociale digitale methode; we gruwen van een klas waar jij als leraar alleen maar ruggen ziet en leerlingen constant in een scherm duiken. Onderwijs is interactie, leren doe je van en met elkaar. KWIZL is dan ook gemaakt met als belangrijk ontwerpprincipe dat een klas een werkruimte is waar je met elkaar steeds beter wordt in je vak.

Formatief

Een fantastische kwaliteit van het programma is dan ook dat je je klassikale les laat ondersteunen. Leerlingen gebruiken KWIZL als schrift/werkboek, waarin ze de denkstapjes moeten maken die jij klassikaal behandelt. Een beetje alsof je wisbordjes hebt uitgedeeld waarop iedereen zijn antwoord schrijft en dat dan ophoudt. Prima formatief. KWIZL biedt dan het voordeel dat jij als leraar achteraf kunt zien dat leerling X geen van de vragen goed had en je kunt even apart met hem het probleem achterhalen.

Gemak

Een tweede uitgangspunt is gemak. KWIZLtoetsen zet je in een handomdraai klaar. Gesloten en meerkeuzevragen kijkt de computer voor je na. Open vragen kijk je per vraag of per leerling na.
In de resultaatschermen zie je in een oogopslag of je onderwijs geslaagd is, welke onderwerpen nog klassikale aandacht nodig hebben of wie je nog individueel moet helpen.
Omdat BruutTAAL nu per leerniveau heel concreet de instrumentele leerdoelen formuleert, kun je leerlingen gemakkelijk eigenaar maken van hun leren. Zij weten waar ze aan moeten werken en kunnen zelf zicht houden op het proces. Alle resultaten komen namelijk inzichtelijk beschikbaar voor leraar en leerling omdat alle toetsitems (inmiddels zo’n 4000) gemetadateerd zijn.
Je kunt vanaf ieder apparaat prettig met KWIZL werken, ook met een mobiel (handig als de batterij van de laptop leeg is, op de een of andere rare manier komt dat bij de mobiel nooit voor ;-). Leerlingen loggen automatisch in met hun Google- of Office365-account, of ze loggen in met mail en eigen wachtwoord. Logt een leerling opnieuw in, gaat hij verder waar hij gebleven is, ook al doet hij dat op een ander apparaat.

Peer review

Leerlingen kunnen elkaars open vragen nakijken (bijvoorbeeld bij leesteksten; alle examens vanaf 2013 staan gemetadateerd in KWIZL) én beoordelen; KWIZL bepaalt (random) wie het werk nakijkt. Je kunt leerlingen ook het eigen werk laten nakijken en beoordelen, waardoor jij in de les bezig kunt zijn met de individuele problemen van leerlingen in plaats van die moeizame klassikale tekstbesprekingen.
Groot voordeel is dat leerlingen eerst vastleggen wat zij denken en dat je dat terug kunt lezen; je kunt zo gemakkelijk hun denkproces analyseren en je leerling verder helpen.

Onderwijs-ICT wordt volwassen

En dit is nog maar het begin. De samenwerking van programmeurs en leraren levert steeds nieuwe ideeën op. Wat binnenkort beschikbaar komt:
  • Zelf eigen toetsen toevoegen;
  • Oude toetsen uit andere programma’s (bv Quayn en WINtoets) importeren;
  • Groepenmaker (homogeen of heterogeen, op basis van eerdere resultaten);
  • “Kahoot”mode (met als voordeel: resultaten worden vastgelegd; toetsen is informatie verzamelen) en dan zonder vervuiling: leerlingen zijn ingelogd met hun eigen naam. Ook geen 'grappen' meer met leerlingen die vanuit andere klassen meedoen (roomnumber even doorgeappt);
  • Beloningssysteem (gamification met levels);
  • Schrijfopdrachten met peer review en nakijksysteem gekoppeld aan metadata.

Kost dat nou?

Voorheen betaalde je voor BruutTAAL € 4,50/ln/jr. Wilde je het digitale toetsleermateriaal gebruiken, nam je er een QUAYNabonnement van € 5,00/ln/jr bij. (Was totaal € 9,50)
BruutTAAL kost ongeveer 30%! van andere methodes (PLOT26, Nieuw Nederlands, Op Niveau).
Maar goed, je begint niet aan BruutTAAL vanwege de kosten, maar vanwege het vernieuwende grammatica- en spelingonderwijs, vanwege de totaalaanpak van de taalvaardigheden en vanwege de creatieve, uitdagende lessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten