16 juni 2018

BruutTAAL steunt Gouden Lijst


Goed lees- en taalonderwijs kan niet zonder goede jeugdboeken. Daarom ondersteunt BruutTAAL het voortbestaan van de Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek voor 12-15 jaar.

Jongeren vanaf 12 jaar lezen steeds minder boeken en vooral onder Nederlandse jongeren neemt het leesplezier af, blijkt uit de internationale PISA-data. Tegelijkertijd weten we uit onderzoek dat fictielezen de lees- en taalvaardigheid en daarmee de gehele schoolloopbaan ten goede komt. Daarom is leesbevordering op middelbare scholen van wezenlijk belang, evenals aandacht voor passend boekenaanbod voor deze leeftijdsgroep. Op dit punt vinden BruutTAAL en de initiatiefnemers van de Gouden Lijst elkaar.  

Gouden Lijst: aandacht voor goede jeugdboeken
In 2009 namen jeugdboekenschrijvers Hans Hagen en Ted van Lieshout het initiatief om een nieuwe literaire prijs in te stellen voor jeugdboeken in de categorie 12-15 jaar. Daarmee vulden ze het gat dat was ontstaan na het wegvallen van de Gouden en Zilveren Zoenen (1997-2008).
De laatste jaren nam de CPNB de prijsuitreiking voor haar rekening, maar de organisatie heeft laten weten dat in 2018 niet meer te doen. De initiatiefnemers van het eerste uur hebben daarom besloten de prijs in elk geval dit jaar weer zelf uit te reiken. ‘Voor schrijvers voor alle leeftijdsgroepen is er een prijs, behalve voor misschien wel de belangrijkste leeftijdsgroep, de levensperiode waarin veel kinderen ophouden met lezen: 12 tot 15 jaar. Wij vinden het belangrijk om naar buiten toe uit te dragen hoe belangrijk leesbevordering is voor deze leeftijdsgroep’, aldus Van Lieshout en Hagen.

BruutTAAL: les in leesplezier
Leesplezier en leesbevordering staan centraal in het fictieonderwijs van BruutTAAL, de door neerlandicus en leraar Michel Pijpers ontwikkelde digitale lesmethode voor het vak Nederlands. ‘Als je het belangrijk vindt dat kinderen lezen, moet je dat belangrijk maken. Dat doe je niet door leerlingen veel leesverslagen te laten maken, maar door van lestijd leestijd te maken. Dan snapt elk kind dat jij vindt dat lezen waarde heeft’, aldus Pijpers.
Om werk te maken van goed fictieonderwijs moeten leraren zicht hebben op het actuele boekenaanbod. Nominaties en literaire prijzen helpen daarbij. Voor Michel Pijpers van BruutTAAL reden om het voortbestaan van de Gouden Lijst te ondersteunen, zodat de prijsuitreiking voor 2018 in elk geval gegarandeerd is. Net als voorgaande jaren worden er twee prijzen toegekend: een aan het beste oorspronkelijk Nederlandse jeugdboek en een aan het beste vertaalde jeugdboek in de leeftijdscategorie 12-15 jaar. Net als in 2009 zullen recensenten titels voordragen voor beide prijzen. De prijsuitreiking zal in september 2018 plaatsvinden.
Na de prijsuitreiking organiseert BruutTAAL een wedstrijd voor scholieren, waarin de genomineerde titels en de winnaar centraal staan. Leraren Nederlands worden hierover in september geïnformeerd.

Over het vervolg van de Gouden Lijst na 2018 zijn de betrokken partijen in gesprek met de CPNB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten