8 oktober 2014

Karins eerste en De Volwassen Taalgebruiker

Zoals ik eerder al kon melden gaat Karin Echten voor BruutTAAL leesvaardigheidstoetsen maken. Haar eerste toets vind je nu in Quayn bij je BruutTAALmateriaal, logischerwijs in de map LEZEN. Hij is bedoeld voor de brugklas, dat jaar dat je geen leesvaardigheidsonderwijs geeft, maar leerlingen veel laat lezen in 7Days zodat leerlingen bij lezen aan een prettige bezigheid denken, snel een grote woordenschat ontwikkelen en een beetje bijblijven.
Het is handig als je vooraf de begrippen hoofdgedachte en onderwerp uitlegt/bespreekt. Dat kan heel goed met de opdracht Onderwerp/Hoofdgedachte (zie Leeswerk). Het onderwerp van deze tekst is neologismen, Karin neemt zich voor om regelmatig onderwerpen die met Nederlands te maken hebben te kiezen. Dat pik je dan ook weer leuk mee.

BruutTAAL geeft je nu ook ondersteuning bij je taalbeleid en introduceert het certificaat Volwassen Taalgebruiker. Met een leerlingenpagina en een lerarenpagina kun je als school bekijken of je je leerlingen deze kans geeft en of je het op jouw school (met je coƶrdinator taalbeleid) kunt organiseren. Veel succes!

Nog een keer Fonetiek

Jehannes Reitsma, leraar Nederlands en muziek op het Odulphuslyceum gebruikt het filmpje hierboven om klank en teken op een geniale manier (los)gekoppeld te zien. Leerlingen verzinnen dan ook zelf varianten op dit thema. Niet gemakkelijk.
Een heel praktische opdracht bij dit filmpje is natuurlijk: Schrijf de twee gelijkklinkende woorden in de juiste code in het Engels en in het Nederlands. Beetje schools, maar lekker concreet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten